Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírek > Kastély állott, most kőhalom

Kastély állott, most kőhalom

Oláh Zoltán
2008.03.31. 04:00
Értékelem a cikket!
Betűméretet növelem Betűméretet csökkentem Cikket küldöm e-mailben Nyomtatom E-mailt írok a szerkesztőnek Később elolvasom

Óföldeák - Romokban hever a Csongrád megye egyik legszebb környezetében fekvő egykori Návay-birtok, és ugyancsak romokban hever a tulajdonos Cecília Alapítvány is.

Hírlevél feliratkozás

Értesülni szeretnék a napi friss helyi hírekről!

Csongrád megyében négy állandó, műemlékvédelem alatt álló kastély található. Egy ötödik, az Óföldeák melletti Gencsháton, a mintegy 2-3 hektárnyi park közepén fekvő volt Návay-birtok – a kastéllyal, a gazdatiszti lakással és az istállóval – tavaly év végén ideiglenes műemlékvédelmet kapott. Ez 1+1 évre szól, és semmiben sem különbözik az állandó védelemtől, azaz: mindenféle átalakításhoz, bontáshoz szükséges a műemlékvédelmi hatóság előzetes hozzájárulása.

A Návay-kastélyt és a melléképületeket a földterülettel együtt 1992 végén vásárolta meg a Gorzsai Állami Gazdaságtól a makói székhelyű Cecília Alapítvány. Az alapítványt a Magyar Demokrata Fórum (MDF) akkori országgyűlési képviselője, Mihály Zoltán, valamint a Makó Belvárosi Római Katolikus Egyházközség és az MDF makói szervezete 1992. október 26-án hozta létre. Az alapítók a Cecília Alapítványt „pártoktól független, mindenki számára nyitott szervezetként" deklarálták, amelynek célja egy katolikus ifjúsági központ kialakítása, táborozás, sportolás, továbbképzés, lelkigyakorlat megtartása volt.

Ezekből a célokból azonban alig valósult meg valami, vagy inkább semmi. Az egykori Návay-birtok állagmegőrzésére az elmúlt 16 évben jószerével semmit nem költöttek. Bevezették a vizet, az áramot, a gázt, itt-ott befoltozták a tetőket, a területet körbekerítették.

Bizonytalan a gencsháti Návay-birtokon álló műemlék épületegyüttes sorsa. Fotó: Frank Yvette
Bizonytalan a gencsháti Návay-birtokon álló műemlék épületegyüttes sorsa.
Fotó: Frank Yvette

A gazdatiszti lakást 1996-ban még úgy ahogy felújították, de ennek a látszólag jó állapotú épületnek a falai is mára több helyen megrepedtek. Az 1860-ban épült kastély és a hatalmas istálló a tulajdonosváltás óta folyamatosan pusztul, a két, valamikori patinás épület most romokban hever. Beáznak, ablakaik kitörtek, mennyezeteik több helyen leszakadtak, falaik számos helyen leomlottak.

De nemcsak a birtok hever romokban, hanem a Cecília Alapítvány is. Az alapítók ugyanis január közepén visszahívták, pontosabban lemondatták a kurátorokat, majd előbb az MDF makói szervezete, némi hezitálás-alkudozás után pedig az egyházközség is elhagyta a szervezetet. Az alapítvány február 11-én gyakorlatilag megszűnt. Ha ez bejegyzésre kerül, vagyona, az egész Návay-birtok a harmadik alapító Mihály Zoltán tulajdonában lévő Makó Fesztivál Alapítványhoz mint jogutódhoz kerül.

– Nem igaz, hogy kihasználva a majdan megépülő M43-as autópálya várhatóan hatalmas forgalmát panziót és éttermet akarok a Návay-birtokon kialakítani – reagált az erről szóló hírekre Mihály Zoltán, a Szent Gellért Borház és Étterem Makó tulajdonosa, aki viszont azt megerősítette, hogy a makói önkormányzatnál kérte a kastély életveszélyessé nyilvánítását, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal dél-alföldi irodájánál pedig kezdeményezni fogja, hogy járuljanak hozzá az épület lebontásához.

– A kastély lebontásához nem adjuk meg az engedélyt. Azt szeretnénk, ha az épület tulajdonosa eleget tenne karbantartási kötelezettségének, erre fel is fogjuk szólítani – mondta Mihály Zoltán szándékáról Petvai Ferenc műemlék-felügyelő.

Tizenhat éve pusztul az egykori návay-birtok. Fotó: Frank Yvette
Tizenhat éve pusztul az egykori návay-birtok.
Fotó: Frank Yvette

A Fesztivál Alapítvány és immáron a Návay-birtok tulajdonosa azt mondta, amikor 1992-ben a Cecília Alapítvány megvette a parkot és az épületeket, még abban reménykedett, hogy két évvel később újraválasztják, és lobbizással tud pénzt szerezni a kastélyépület, a gazdatiszti lakás, az istálló, sőt a Návay-kripta felújítására.

– Sajnos nem kaptam újra mandátumot, makói képviselőtársaim pedig cserbenhagytak. Nekik nem volt fontos, hogy támogassák ezt a turisztikai szempontból is értékes helyet, aminek műemlékvédelem alá helyezését én már 1992-ben kezdeményeztem, de akkor csak ígéretet kaptam a kérésem megvizsgálására. Ha ez akkor megtörtént volna, lehet, hogy most nem egy pusztuló kastély előtt beszélgetnénk. A legnagyobb felelősség a hivatalé – mondta Mihály Zoltán.

A Szent Gellért Borház tulajdonosa többször is hangsúlyozta, hiába szólítják fel az épületek felújítására, pénz híján nem tud semmit sem tenni. Szerinte csak a kastély renoválása 500 millió forintba kerülne. Viszont ha a főépületet lebonthatná, az építőanyagért kapott pénzből az istállót és a gazdatiszti lakást meg tudná menteni.

– Ha egy műemlékvédelem alatt álló épület tulajdonosa nem akar vagy nem tud eleget tenni karbantartási kötelezettségnek, a hivatal elrendelheti a kényszerfelújítást, aminek költségét az adott önkormányzat ráterheli az ingatlanra – ismertette az ilyen estekre vonatkozó általános gyakorlatot Petvai Ferenc műemlék-felügyelő.

Súlyos vádak az ügyészségen

Mihály Zoltán arra a kérdésre, kié a felelősség a kastélyegyüttes 16. éve tartó pusztulása miatt, azt mondta, az elmúlt években nem nagyon figyelt oda a Cecília Alapítvány működésére és a kurátorok tevékenységére. Szerinte a másik két tulajdonos sem. Mihály kijelentette, a kurátorok alig tettek valamit, csak az alapítvány pénzét szórták, semmit nem könyveltek, ha mégis, akkor részben hamis „tételeket" csatoltak be, ráadásul hétvégenként bulizásra használták a Návay-birtokot. Ezeket még más adatokkal kiegészítve február végén leírta és megküldte a makói ügyészségnek. A Cecília Alapítvány kuratóriumának volt elnökét megdöbbentették Mihály Zoltán vádjai. – Nem tudtam, hogy az alapítványba engem delegáló Mihály Zoltán az ügyészséghez fordult. Vádjait visszautasítom, állításait dokumentumokkal és tanúkkal tudom cáfolni – nyilatkozta lapunknak Szűcs Tamás, a makói Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium tanára, aki egyébként a tizenhatból mindössze három évig volt tagja és egyúttal elnöke a kuratóriumnak.
ˆaz oldal tetejéreˆ
Értékelem a cikket!
Betűméretet növelem Betűméretet csökkentem Cikket küldöm e-mailben Nyomtatom E-mailt írok a szerkesztőnek Később elolvasom

Hozzászólok a cikkhez

Név

Mail cím

Web cím (nem kötelező)

A felhasználói szabályzatot elfogadom.
Töltés, kérem várjon!

1. hozzászólás András 2008.03.31 15:48

Szégyen, hogy az a gyönyörű kastély és park ilyen állapotban van. Gyermekkoromban sokszor jártam ott...akkor még csak-csak kinézett valahogy. Nagyon sokan járnak még ki most is kerékpárral vagy autóval pihenni a parkba. Én meg azt nem hiszem el, hogy nincs egy ember aki megvehetné és akár szállodává alakíthatná. Az M43-as nagyon közel fog elhaladni...Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ
bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...